sklep sushi, artykuły sushi w dobrej cenie, Sushi, jak zrobić, sashimi, maki, japońskie danie, jak zrobić, sashimi, przepis Sushi, jak zrobić, sashimi, przepis Sushi, jak zrobić, sashimi, japońskie danie, przepis Sushi, jak zrobić, sashimi, japońskie danie, przepis Sushi, jak zrobić, sashimi, japońskie danie, przepis Sushi, jak zrobić, sashimi, japońskie danie, przepis Sushi, jak zrobić, sashimi, japońskie danie, przepis Sushi, jak zrobić, sashimi, japońskie danie, maki uramaki hosomaki temaki gunkan
przepisnasushi.pl

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego

Instrukcja robienia SUSHI

Bezwzględnie potrzebne
Na początek potrzebne rzeczy do zrobienia sushi, wszystkie znajdziesz w moim sklepie w najlepszej cenie w sieci!

  • ryż do sushi (krótkoziarnisty, klejący się) kup ryż w naszym sklepie
  • ocet ryżowy kup ocet w naszym sklepie
  • cukier i sól
  • matę bambusową do rolowania kup matę w naszym sklepie
  • ostry nóż bez ząbków (bardzo ważne!)
  • nori - prasowane algi kup nori na sklep.PrzepisNaSushi.pl
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku kup wasabi sklep.PrzepisNaSushi.pl
  • marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki kup imbir marynowany w naszym sklepie
  • sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman i yamasa) kup sos sojowy
  • pałeczki lub palce :-) kup pałeczki w naszym sklepie
  • no i oczywiście zawartość rolek, ale o tym dalej

Zabieramy się do roboty

Ryż to podstawa
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Sos do ryżu.
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.

UWAGA!
Bardzo ważne, żeby ostudzić ryż - klejenie rolek z ciepłym ryżem = katastrofa - nori robi się gumowate (wchłania wodę z ryżu).

Składniki
Przy robieniu sushi kluczową sprawą jest jakość składników, muszą być świeże i dobrze przygotowane oraz osuszone (np. papierowym ręcznikiem)

Ryby
Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu.

  • Jak mamy dobre i pewne źródło kupujemy ryby świeże.
  • Nie kupujemy ryb w marketach.
  • Lepiej kupić rybę mrożoną niż nie świeżą.
  • Nie powinno sie jeść na surowo ryb słodkowodnych.
  • Ryby, które są dostępne tylko mrożone np. ryba maślana - kupujemy mrożone, nierozmrażane w sklepie.
  • Węgorza nie jemy na surowo, ma trującą krew.

Sprawdźcie czy w Waszej okolicy nie ma hurtowni z rybami, to najlepsze źródło, często mają w hurtowniach zbiorniki z żywymi rybami też np. łososiami i to jest to co lubimy najbardziej. Jeżeli musicie kupować rybę w przypadkowym miejscu dobrym zwyczajem jest uprzedzanie sprzedawcy, że mamy zamiar jeść rybę na surowo - czasem skłania ich to do szczerości odnośnie świeżości towaru, a raczej jej braku :-)

Inne
Awokado musi być miękkie, ale nie za miękkie :-) Awokado szybko dojrzewa jak leży razem z jabłkami (nie to nie są zabobony :-)).
Ogórek - dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy na cieniutkie paski.
Wasabi - jeżeli kupiliście je w proszku, zmieszajcie dwie, trzy łyżki wasabi z naprawdę niedużą ilością wody

Zanim zaczniemy
Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowywujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców. Dla poźniejszej wygody przygotowywujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy. Owijamy także matę przezroczystą folią spożywczą. Przed jedzeniem każdemu zjadaczowi dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi. Gotowe sushi podajemy najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by porcje sushi się nie przyklejały.

Rodzaje sushi
Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach, których cechą wspólną jest elegancka forma i niepowtarzalny smak.
Bardzo popularny i stosunkowo prosty do wykonania rodzaj sushi to nigiri. Jest to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Najbardziej popularne sushi to maki - rolki, które występują w trzech wariantach: hoso maki - małe rolki z niewielką liczbą składników z ryżem wewnątrz, futo maki - duże rolki z 3-5 składnikami, ryż wewnątrz oraz ura maki - ryż znajduje się tutaj na zewnątrz rolki, maki te są często dekorowane na zewnątrz dodatkowymi składnikami takimi jak awokado, łosoś czy sezam. Temaki to rożek wykonany z nori, wypełnionego ryżem i różnymi dadatkami. Gunkan maki, zwane łódeczkami, są idealne do podawania delikatnych składników takich jak ikra czy tatar z ryb. Jest to krążek ryżu owinięty w nori tworząc kieszonkę na składniki. Poniżej najpopularniejsze typy sushi w moich ulubionych wersjach.

...

Nigiri

Polecam do robienia na początek są prostsze od rolek. Rybę na nigiri tniemy na paski o wielkości 2x5cm i maksymalnie 0,5cm grubości. Bierzemy niedużo ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch rybę,krewetkę czy inny składnik. Jeżeli składnik nie trzyma się dobrze na ryżu możemy umocować go wstążką z nori zlepiona wodą. Polecam mrożone, gotowane krewetki na tackach oraz węgorza przygotowane specjalnie do nigiri.

Nigiri z łososiem
Nigiri z krewetką
Nigiri z węgorzem
Nigiri z awokado

Maki

Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei (przynajmniej powinien :-)), uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Dalej, w połowie ryżu, układamy składniki. Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu).
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Jest możliwy praktycznie nieograniczony dobór pasujących do siebie składników tworzących smaczne zestawy.

Maki z łososiem
  • łosoś
  • tykwa marynowana kup tykwę marynowanš w naszym sklepie
  • awokado
Hosomaki z awokado
  • awokado
Hosomaki z krabem
  • paluszek krabowy
Hosomaki z tykwą
  • tykwa marynowana kup tykwę marynowanš w naszym sklepie
  • rzodkiew marynowana kup tykwę marynowanš w naszym sklepie

Uramaki - teoretycznie wyższa szkoła jazdy :-)

Zwlekałem z próbą zrobienia tych rolek, bo wydawało się to trudne. Pierwsze próby faktycznie nie były zbyt udane :-), ale obiecujące. Według mnie ta wersja smakuje inaczej, znacznie lepiej od wersji klasycznej, wydaje się to nielogiczne (te same składniki), ale wiele osób tak uważa - coś musi w tym być.
Do zrobienia tego rodzaju rolek (ryż na wierchu - nori w środku) potrzebujemy foli spożywczej, którą oklejamy matę do zwijania rolek i to tyle jeżeli chodzi o dodatkowe wyposażenie. Obkładamy nori ryżem zostawiając kolo 1/4 nori bez ryżu. Teraz ważna sprawa, odwracamy nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu (w naszą stronę).
Składniki układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki, nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.
Uramaki często podaje się posypane prażonym sezamem, kawiorem, cienkimi plastrami ryby lub awokado. Moje ulubione nadzienie to krewetka, majonez, sałata i awokado w środku oraz łosoś/węgorz na wierzchu.

Uramaki california gold
  • łosoś na wierzchu
  • paluszek krabowy
  • awokado
  • ogórek
Uramaki z krewetką gotowaną
  • krewetka gotowana
  • sałata
  • awokado
  • majonez
Uramaki z krewetką i węgorzem
  • krewetka w tempurze
  • ogórek
  • sałata
  • majonez
  • węgorz na wierzchu
  • posiekany imbir i szczypiorek
Uramaki z krewetką w tempurze
  • krewetka w tempurze
  • ogórek
  • awokado
  • sezam
Chcesz się reklamować na tej stronie? skontaktuj się ze mną - info@przepisnasushi.pl
copyright (c) PrzepisNaSushi 2011-2014
all rights reserved